În cadrul Spitalului Hipocrat din Calea Rahovei nr. 259, Chirurgia generală este abordată prin procedee moderne minim invazive/laparoscopice de către medici cu înaltă calificare și vastă experiență profesională, cu peste 30000 de intervenții efectuate. In cadrul compartimentului sunt abordate și patologii din Chirurgie generală, Dermatologie, Estetică, Ginecologie și Urologie
Spitalizarea continua și spitalizarea de zi se fac în rezeve single dotate la standarde de inalta calitate.
Pacientii sectiei de chirurgie ce beneficiaza de o interventie chirurgicala ce necesita internare au acces la urmatoarele:
• Asistență medicală specializată 24h/24h pe perioada internarii;
• Spitalizare în rezerve single dotate la standard de lux;
• Trei mese/zi conform programului nutrițional personalizat de catre medicul curant;
• Acces la TV, internet, WI-FI;
• Consumabile pentru igienă personală.
Intervențiile laparoscopice se adresează unei game largi de patologii și aproape tuturor regiunilor anatomice. Practic, orice intervenție chirurgicală se poate efectua prin abord minim invaziv.
in cadrul Sectiei de Chirugie a Spitalului Hipocrat Rahova
Colecistectomia laparoscopica este o procedura chirurgicala minim invaziva utilizata pentru îndepartarea vezicii biliare bolnave. Înca de la începutul anilor 1990, aceasta tehnica a înlocuit în mare masura tehnica deschisa (efectuata printr-o incizie de mari dimensiuni) pentru colecistectomie.
Excluderea chirurgicala a veziculei biliare (colecistectomia) este indicata pentru tratamentul mai multor afect iuni ale colecistului (“fiere”,“bila ”), precum:
• colecistita acuta sau cronica (inflamat ia colecistului),
• litiaza biliara simptomatica (“pietre la fiere”),
• diskinezia biliara (“fierea lenesa”),
• tumori sau polipi ai veziculei biliare,
• pancreatita cauzata de litiaza biliara.
Abordul minim invaziv (laparoscopic) este, în prezent, standardul de aur în ceea ce priveste colecistectomia. În clinica de chirurgie a Spitalului Hipocrat, medicii nostri pot efectua aceasta interventie chirurgicala într-un bloc operator modern, cu dotari de ultima generatie.
Spitalizarea este de o noapte, dacă nu apar complicații și este inclusă în prețul operației.
Recuperarea este rapidă, activitatea putând fi reluată după doar câteva zile de la operație.
Avantajele abordului laparoscopic sunt:
• Durere redusa
• Risc scazut de complicatii
• Siguranta intraoperatorie, deoarece abordul laparoscopic permite vizualizarea clara si marita a structurilor anatomice
Apendicita este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala si consta in inflamatia apendicelui.
Aceasta afectiune apare frecvent la virste cuprinse intre 10 si 30 de ani, dar poate fi posibila la orice vârsta, fiind cunoscute si cazuri cu manifestari particulare la bolnavii vârstnici.
Tratamentul este chirurgical - laparoscopic, Spitalizarea postoperatorie este de doar o noapte și este inclusă în prețul operației.
Recuperarea este rapidă, activitatea poate fi reluată la doar câteva zile de la operație.
Avantajele abordului laparoscopic sunt:
• Siguranta intraoperatorie, deoarece abordul laparoscopic permite vizualizarea clara si marita a structurilor anatomice
• Risc scazut de infectii
• Recuperare rapida si intoarcerea rapida la activitatile obisnuite
• Cicatrici postoperatorii foarte mici si putin vizibile dupa vindecarea completa.
Hernia inghinală este cel mai frecvent tip de hernie reprezentând aproximativ 70% dintre toate tipurile de hernii si apare atunci când in zona inghinală (șantul dintre coapsă și abdomenul inferior), țesutul abdominal sau o parte din intestin protruzionează (iese) printr-un punct slab al peretelui abdominal determinând apariția unei umflături la acest nivel.
Bărbații sunt de opt ori mai predispuși la a face hernie inghinală.
Herniile inghinale apar de obicei după varsta de 50 ani, fiind una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale.
Tratamentul este chirurgical - laparoscopic și necesită o noapte de spitalizare.
Recuperarea este rapidă, activitatea se poate relua la 5-7 zile postoperator.
Hernia ombilicală (numită și hernie periombilicală) este o hernie a peretelui abdominal situată la nivel inelului ombilical. La adulți, herniile ombilicale sunt cel mai adesea dobândite din cauza presiunii intra-abdominale crescute cauzată de obezitate, distensie abdominală, ascită sau sarcină.
Tratamentul este chirurgical - laparoscopic și necesită supraveghere de scurtă durată, de câteva ore.
Recuperarea este rapidă, activitatea putând fi reluată la câteva zile de la intervenție.
Herniile epigastrice sunt defecte centrate pe linia mediană abdominală între ombilic și procesul xifoid. Ele reprezintă între 1,6 până la 3,6% din toate herniile de perete abdominal și între 0,5 până la 5% din toate herniile de perete abdominal operate.
Factorii predispozanți sunt pregătirea fizică extinsă sau tusea (din cauza bolilor pulmonare), obezitatea, fumatul, consumul cronic de steroizi, diabetul, vârsta înaintată și sexul masculin. Herniile epigastrice sunt de două până la trei ori mai frecvente la bărbați și sunt cel mai frecvent diagnosticate între 20 și 50 de ani.
Tratamentul este chirurgical - laparoscopic și se poate face în spitalizare de zi sau cu o noapte de spitalizare inclusă în prețul operației.
Recuparea este rapidă, activitatea se poate relua la 5-7 zile de la intervenție.
Eventratia este un tip de hernie ce apare atunci cand continutul abdomenului, cum ar fi intestinul subtire sau gros si epiploonul (grasimea intraabdominala), se exteriorizeaza printr-un perete abdominal slabit, ca urmare a unei interventii chirurgicale. O hernie incizionala poate aparea în orice moment dupa o operatie abdominala, dar cel mai frecvent apare în primele trei luni postoperator (mai ales daca pacientul depune efort fizic intens sau ridica obiecte grele).
Simptomele unei hernii incizionale includ aparit ia unei umfla turi în apropierea locului inciziei, durere locala, greata, varsaturi si constipatie, în cazul herniilor obstructionate.
Tratamentul este chirurgical - laparoscopic și necesită o noapte de spitalizare, inclusă în prețul operației.
Recuperarea este rapidă, activitatea poate fi reluată la 5-7 zile postoperator.
Chistectomia ovariana presupune excizia chistului cu pastrarea (conservarea) ovarului.
Anexectomia este intervenția chirurgicală cu ajutorul căreia se îndepărtează anexa uterină - formată din trompa uterină și ovar. Această operație este indicată pentru un chist de ovar ce nu poate fi individualizat și excizat separat sau într-o operație mai amplă pentru o cauză oncologică ginecologică. Anexectomia bilaterală realizează îndepărtarea ambelor ovare.
Tratamentul este chirurgical, laparoscopic și necesită o noapte de spitalizare.
Recuperarea este rapidă, activitatea se poate relua la 5-7 zile de la operație.
Histerectomia este intervenția chirurgicală cu ajutorul căreia se îndepărteaza uterul și colul uterin. Această intervenție chirurgicală este indicată pentru afecțiuni benigne de tip - fibrom uterin, în diagnostic de endometrioză dar și în cazul cancerelor organelor reproductive feminine - uter, ovar, trompă uterină.
Histerectomia poate fi însoțită și de anexectomie - îndepărtarea ovarelor și trompelor uterine bilateral, în cazul unor diagnostice complexe, de regulă din sfera patologiei oncologice.
Abordul este laparoscopic și necesită 1-2 zile de spitalizare.
Recuperarea este rapidă, activitatea se poate relua la 5-7 zile de la operație.
Extirparea tumorii de la nivelul sânului, cu țesut mamar adiacet - zonă de siguranță - cu conservarea (salvarea) sânului.
Abordarea este chirurgicală și necesită o noapte de spitalizare.
Recuperarea este rapidă, activitatea poate fi reluată la 3 -5 zile postoperator.
Un lipom este o formațiune tumorală compusă din grăsimea strânsă sub piele. Se dezvoltă încet între piele și mușchii din zona afectată. Este moale la atingere și de obicei se mișcă doar printr-o simplă mobilizare cu degetele.
Tratamentul este chirurgical și se poate face ambulator sau în spitalizare de zi.
Recuperarea este rapidă, activitatea se poate relua imediat.
Chistul sebaceu este reprezentat de un mic nodul ce apare sub piele, in care se acumuleaza keratina, o proteină din structura stratului cutanat exterior. Se dezvoltă incet si poate atinge si dimensiuni mai mari, de peste 3 - 5 centimetri in diametru.
Tratamentul este chirurgical și se poate face ambulator sau în spitalizare de zi.
Recuperarea este rapidă, activitatea se poate relua imediat.
Chistul pilonidal este o formațiune anormală, crescută în tegument, frecvent între fese, ce poate conține frecvent păr și deșeuri de piele, dar și aer sau lichid. Apare în extremitatea de jos a coccisului, aproape de regiunea anală și în cazul infectării se transformă în puroi și va arăta ca un coș de dimensiuni foarte mari și poate provoca discomfort și durere foarte supărătoare.
Chistul pilonidal este mai des întâlnit la bărbați și îi afectează mai mult pe pe tineri, având șanse mari de reapariție.
Tratamentul este chirurgical și implică drenarea chistului sau îndepărtarea chirurgicală a acestuia, spitalizarea fiind opțională și va fi decisă de chirurg, de comun acord cu pacientul.
Recuperarea este rapidă, activitatea putând fi reluată imediat.
Fistulele anorectale sunt comunicări sechelare cronice ale proceselor acute supurative anorectale drenate spontan sau chirurgical incorect sau insuficient, fără tendință la cicatrizare și cu potențial de abcedare (infectare).
Tratamentul este chirurgical și se efectuează in spitalizare de zi.
Recuperarea este rapidă, activitatea se poate relua la 24-48 ore de la interventie.
Fisura anală este o ulcerație liniară superficială a canalului anal, ce interesează mucoasa anală și anodermul, ischemică sau inflamatorie, caracterizată prin durere și spasm sfincterian, cu localizare frecventă la nivelul comisurilor anterioară (la bărbat) și posterioară (la femeie) și foarte rar laterală.
Tratamentul este chirurgical și se efectuează in spitalizare de zi.
Recuperarea este rapidă, activitatea se poate relua la 24-48 ore de la interventie.
Hemoroizii sunt structuri venoase situate submucos la nivelul anusului și rectului ce conțin venule anastomotice porto-cave avalvulare, arteriole și fibre musculare netede. Contribuie cu 15-20% la presiunea anală de repaus (mecanism adjuvant al continenței anale de repaus), de aceea tratamentul chirurgical este indicat doar în formele simptomatice și complicațiilor.
Tratamentul este chirurgical de tip ”bandare” și se face în spitalizare de zi. Când este necesară intervenția chirurgicală, se impune o noapte de spitalizare, în funcție de anestezia folosită și de starea pacientului.
Recuperarea este rapidă, activitatea putând fi reluată la 24 - 48 ore de la intervenție.
Polipii de anali, rectali sau de colon sunt proeminențe care apar în lumenul colonului sporadic sau ca parte a unor sindroame specifice musculaturii zonei în care apar.
Tratamentul este chirurgical și poate fi efectuat colonoscopic.
Recuperarea este rapidă, activitatea se poate relua imediat.