Articole medicale

Spondiloartritele axiale

Termenul de spondiloartrită se referă la un grup de boli incluzând spondilita anchilozantă, artritele asociate psoriazisului sau bolilor inflamatoare intestinale ale căror manifestari clinice și paraclinice se pot suprapune, uneori fiind greu de diagnosticat.

Ce este ATPO

Anticorpii sunt proteine ce se formează în organism ca răspuns al sistemului imun împotriva elementelor străine (antigene). Rolul lor este de a ne ajuta în lupta împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor, alergenilor sau a diverselor toxine. Anticorpii sunt situați în diverse zone ale corpului, c

Fisura Anala

Este o fisura (rana), cel mai adesea fiind localizata in spatele orificiului anal, adesea neputand fi vazuta decat dupa dilatatie anala.

Polipii la copii sau vegetatiile adenoide

Vegetațiile adenoide reprezintă țesutul limfoid rinofaringian dispus in benzi antero-posterioare, de la nivelul peretelui posterosuperior al cavumului.

Ce este Dishidroza

Dishidroza sau eczema dishidrozica este considerata o dermatita endogena caracterizata de aparitia veziculelor mici/mari la nivelul palmelor si al plantelor.

Tratamentul modern al herniei hiatale

Sangerare redusa; Rata de aparitie a complicatiilor mai mica; Durata de spitalizare redusa; Reintegrare sociala mai rapida; Reducerea posibilelor complicatii tardive – numar scazut de reinternari

Hernia inghinala

Hernia inghinala este caracterizată de exteriorizarea parțială sau totală a unui organ din abdomen (cavitatea peritoneală) sau a învelișului său prin intermediul unui punct sau unei zone mai slabe în peretele abdominal. Hernia inghinală este o afecțiune frecventă, întâlnită în special la bărbați.

Colecistectomia laparoscopica

Colecistectomia laparoscopica este o procedura chirurgicala minim invaziva utilizata pentru îndepartarea vezicii biliare bolnave. Înca de la începutul anilor 1990, aceasta tehnica a înlocuit în mare masura tehnica deschisa (efectuata printr-o incizie de mari dimensiuni) pentru colecistectomie.

Eventratia

Eventratia este un tip de hernie ce apare atunci cand continutul abdomenului, cum ar fi intestinul subtire sau gros si epiploonul (grasimea intraabdominala), se exteriorizeaza printr-un perete abdominal slabit, ca urmare a unei interventii chirurgicale.

Herniile epigastrice

Herniile epigastrice sunt defecte centrate pe linia mediană abdominală între ombilic și procesul xifoid. Ele reprezintă între 1,6 până la 3,6% din toate herniile de perete abdominal și între 0,5 până la 5% din toate herniile de perete abdominal operate.

Cuvinte Cheie