Boala coronavirusului (COVID-19) este o una infectioasa cauzata de un coronavirus descoperit relativ curand.
Majoritatea persoanelor infectate cu virusul COVID-19 vor avea boli respiratorii usoare sau moderate si se vor recupera fara a necesita tratament special sau internare.
Persoanele in varsta si cele cu probleme medicale anterioare, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, bolile respiratorii cronice și cancerul, sunt mai predispuse sa dezvolte forme grave ale bolii. Cel mai bun mod de a preveni si de a incetini transmiterea, recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, este cunoasterea cator mai multe aspecte cu privire la virusul COVID-19, boala pe care o provoaca si modul in care se raspandeste.
Protejati-va pe dumneavoastra cat si pe ceilalti de infectii, spalandu-va mainile sau folosind frecvent substante dezinfectante pe bază de alcool și fara sa va atingeti fata.
Virusul COVID-19 se raspandeste, in principal, prin picaturi de saliva sau prin scurgeri din nas atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, deci este important sa folositi metodele cunoscute de a va feri (de exemplu, tusind intr-un cot flexat).
Dacă nu v-ati vaccinat împotriva COVID-19, puteți lua mai multe măsuri pentru a vă reduce riscul de infecție. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vă recomandă să urmați aceste măsuri de precauție pentru a evita COVID-19:
- - Evitați evenimentele mari și adunările în masă.
- - Evitați contactul apropiat (mai puțin de 2 metri) cu alții.
- - Stați acasă atunci când este posibil și păstrați distanța între dvs. și ceilalți dacă COVID-19 se răspândește în comunitatea dvs., mai ales dacă aveți un risc mai mare de îmbolnăvire gravă.
- - Spălați-vă mâinile des cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau folosiți un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool.
- - Purtați o mască de protecție în spațiile publice interioare și în aer liber unde există un risc ridicat de transmitere a COVID-19, cum ar fi la un eveniment aglomerat sau la o adunare mare. Măștile chirurgicale sunt recomandate dacă sunt disponibile. Masca se poartă peste gură și nas.
- - Acoperiți-vă gura și nasul cu cotul sau cu un șervețel când tușiți sau strănutați. Aruncați șervețelele folosite. Spălați-vă mâinile imediat.
- - Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.
- - Evitați să împărțiți vase, pahare, prosoape, lenjerie de pat și alte articole de uz casnic dacă sunteți bolnav.
- - Curățați și dezinfectați zilnic suprafețele cu atingere ridicată, cum ar fi clanțe, întrerupătoare de lumină, electronice și contoare.
- - Stați acasă dacă ești bolnav, cu excepția cazului în care vei primi îngrijiri medicale. Evitați să luați transportul public, taxiurile și transportul în comun dacă sunteți bolnav.
Pe lângă aceste măsuri de precauție de zi cu zi, dacă aveți un risc mai mare de infecție sau de a dezvolta simptome grave de COVID-19, este indicat să urmați următoarele sfaturi:
- - Asigurați-vă că aveți o aprovizionare de cel puțin 30 de zile cu medicamentele obișnuite pe bază de rețetă și fără prescripție medicală.
- - Verificați dacă vaccinările dumneavoastră sunt la zi, în special pentru gripă și pneumonie. Aceste vaccinuri nu vor preveni COVID-19, dar îmbolnăvirea de gripă sau pneumonie vă poate agrava starea dacă vă imbolnăviți de COVID-19.
- - Stabiliți o modalitate alternativă de comunicare cu medicul dumneavoastră dacă trebuie să stați acasă câteva săptămâni. Unii medici fac programări prin telefon sau videoconferință.
- - Dacă este posibil, aranjați ca vizite sociale să aibă loc afară cu prietenii și familia, păstrând în același timp distanța de 2 metri.
- - Rămâneți in grupuri mici pentru a reduce riscul de răspândire a virusului COVID-19.
- - Comandați online atât mancarea preparată cât și produsele necesare de zi cu zi.
Preventia
Pentru a preveni infectia si pentru a incetini transmiterea COVID-19, procedati in felul urmator:
- - Purtati masca de protectie astfel incat sa va acopere atat gura cat si nasul.
- - Spalati-va mainile in mod regulat cu apa si sapun sau curatati-le cu solutie dezinfectanta pentru maini pe baza de alcool.
- - Mentineti o distanta de cel putin 2 metri intre dumneavoastra si persoanele din apropriere.
- - Evitati sa va atingeti fata.
- - Acoperiti-va gura si nasul atunci cand tusiti sau stranutati.
- - Ramaneti acasa daca va simtiti rau.
- - Abtineti-va de la fumat si de la alte activitati care slabesc plamanii.
- - Exersati distantarea fizica evitand calatoriile inutile si stand departe de grupuri mari de oameni.
Simptome
COVID-19 afecteaza fiecare persoana in moduri diferite. Majoritatea persoanelor infectate vor dezvolta boli usoare pana la moderate si se vor recupera fara spitalizare.
Simptome mai putin frecvente:
- - dureri
- - durere de gat
- - diaree
- - conjunctivita
- - durere de cap
- - pierderea gustului si/sau a mirosului.
- - eruptie pe piele sau decolorarea degetelor.
Cele mai frecvente simptome:
- - febra
- - tuse seaca
- - oboseala.
Simptome grave:
- - dificultati de respiratie;
- - durere sau presiune in piept;
- - pierderea vocii sau a capacitatii de a se misca.
Solicitati imediat asistenta medicala daca aveti simptome grave. Apelati telefonic, intotdeauna, inainte de a vizita medicul sau unitatea medicala.
Persoanele cu simptome usoare, care sunt altfel sanatoase (nu au alte boli cunoscute), ar trebui sa-si gestioneze simptomele acasa, urmand cu exactitate sfaturile medicului curant precum si recomandarile emise de catre autoritati. De asemenea, aceste persoane nu vor parasi locuinta si nu se vor deplasa in locuri publice si in prezenta altor persoane.
In medie, dureaza aproximativ 5-6 zile de la momentul in care cineva este infectat cu virusul pentru ca simptomele sa apara, insa poate dura pana la 14 zile.
Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati sectiunea din cadrul Hipocrat.