Radiologie si imagistica

Imagistica medicală 

Clinica Hipocrat, oferă pacienților săi, servicii de imagistică medicală și diagnostic, folosind cele mai bune tehnologii disponibile. Investigațiile pe care le efectuăm in Clinicile Medicale Hipocrat includ:

Radiologie generală, standard 

Radiografia standard, minim invazivă, oferă informații, in scop diagnostic, despre elementele patologice ale corpului uman, elemente fiziologice și fiziolpatologice, pe multiple sisteme, osos, pulmonar, cardiovascular, gastric, genital, renal.

Imaginile obținute prin trecerea fascicolului de raze X, focalizat, prin organele pacientului, prin absorbție diferențiată, funcție de densitatea fiecărui organ, care sunt preluate de către un detector digital de inaltă rezoluție și transferate către un echipament computerizat, compunând imaginea cerută. 

Interpretările radiologice se efectuează pe film sau monitoare de inaltă rezoluție, la standardul medical actual.

Doza de radiații pe care o primiți de la razele X simplă/standard este minimă. Ar fi nevoie de aproximativ 38 de radiografii toracice pentru a obține aceleași radiații pe care le-ați primi într-un an din mediul înconjurător. Se acordă toată atenția pentru a minimiza doza de radiații atunci când efectuați o radiografie. 

Avantaje - preț scăzut, iradiere mică, disponibilitate mare, mobilitate, rezultate și diagnostice rapide, putând acoperi o gamă largă de segmente in studiu.

Limite – slabă diferențiere a imaginii pentru țesuturi dense, in zone ale corpului unde planurile anatomice se suprapun.

Computer Tomograf

O tomografie computerizată (CT) folosește controlere și dispozitive rotative generatoare de raze X, fascicul controlat, pentru a crea imagini, în secțiune transversală si longitudinală, ale corpului în timp ce pacientul se deplasează prin aparat pe o masă mobilă, detectoarele colectând date pentru a crea o imagine, prin reconstrucție computerizată.

Aceste imagini oferă informații mai detaliate decât imaginile normale/standard cu raze X fiind complementare radiografiei standard, cu o doză de iradiere de 100-1000 ori mai mare, in funcție de segmentele scanate.

Se poate efectuat nativ sau cu substanță de contrast pe bază de iod, la indicația medicului.

Avantaje – segmentul pulmonar, mediastinal, abdomen, pelvis, segmentul osos, segmentul cerebral, este scanat in timp relativ scurt. Evidentierea cu inaltă fidelitate a imaginilor, scanările având ca scop ‘’felierea'' organelor astfel incât imaginea să poată fi construită și reconstruită computerizat la nivel inalt.

Limite - Grad inalt de iradiere. Se vor lua măsuri de precauție la injectarea cu seringa automată a substantei iodate, existând risc de anafilaxie. Fidelitate scazută pentru părțile moi ale irdanismului, articulații ligamente, creier.

Imagistica prin rezonanță magnetică RMN 

Este o procedură de diagnosticare care permite medicilor să vadă imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului pacientului folosind un camp magnetic crescut, controlat și un computer. Investigația este complet neinvazivă, fără iradiere.

Aceasta investigație este complementară in imagistică, fiind efectuată in scopul de a oferi date suplimentare despre tesuturile moi, articulații, elemente patologice fine. 

Se poate efectuat nativ sau cu injectarea unei substante neiodate speciale.

Avantaje – iradiere nulă. Evidențiază cu fidelitate formațiunile parenchimatoase indiferent de densitate, ligamentare, cerebrale, având o capacitate de reconstrucție avansată. Substanțele injectate nu au o frecvență mare de anafilaxie, nefiind pe bază de iod.

Limite – timp lung al scanării pe segmente, pacientul fiind nevoit să rămână până la 1,5 ore in tubul aparatului.

Dependent de mișcări ale respirației sau mișcări involuntare ale pacientului. In cazul in care acesta se misca sau nu iși tine respiratia se reia scanarea segmentului, lungind timpul de scanare total. Implanturile ortopedice, dentare sau cardiologice, trebuie sa fie insotite de documente care atestă că sunt RMN compatibile. Imagini slab calitative și neindicate pentru segmentul pulmonar.

Ecografie 

Tehnologia cu ultrasunete este o modalitate sigură și nedureroasă, neinvazivă.

Sunt evidențiate diferitele țesuturi ale corpului, fiind o investigatie complementară. 

Avantaje  - neinvazivă, rapidă, accesibilă, complementară.

Limite – orientativă. 

Imagistica sânilor

Imagistica mamară este utilizată pentru identificarea și diagnosticarea oricăror anomalii care pot fi găsite in sân. Oferim o gamă largă de examinări de screening și diagnostic ale sânului folosind dispozitive cu tehnologie ce ofera imagini de inaltă definiție in scop diagnostic. Aceasta include: mamografie digitală cu tomosinteză, ultrasunete/ecografie cu elastografie, RMN sân și proceduri intervenționale.

Mamografia sânului cu tomosinteză este o investigatie cu un fascicul de raxe X, de intensitate scazută, care scanează sânul și se efectuează o reconstrucție digitalizată, in felii, cu o imagine de inaltă definiție, in scop diagnostic. Este superioară mamografiei digitale clasice, aducând informații superioare, fiind indicată femeilor peste 40 ani.

Ecografia mamară este indicată femeilor sub 40 ani și este complementară mamografiei comuterizate cu tomosinteză la femeile peste 40 ani, adaugându-se elastografia la indicația medicului.

Complementar celor două investigații descrise se adaugă RMN-ul de san, acesta oferind imagini superioare de diagnostic.

DEXA (Dual-energy X-ray absorptiometry) este un test imagistic utilizat la recomandarea medicului specialist pentru a măsura densitatea minerală osoasă cu ajutorul fascicolului de raza X , de intensitate slabă. În acest tip de scanare a densității osoase, două fascicule de raze X sunt îndreptate către oase. Cantitatea de radiație absorbită indică cât de concentrate sunt mineralele în interiorul segmentului de os testat.

O scanare DEXA poate aprecia în procente dacă aveți osteoporoză, dacă este posibil să dezvoltați osteoporoză precum și alte informații pe baza cărora medicul dumnevoastră va stabili un diagnostic, precum și eventualul tratament necesar.


Centre HIPOCRAT