Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala

20-06-2017
Manuela Puiu

Dr. Manuela Puiu

Cum abordam si cum tratam hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala reprezinta o problema serioasa de sanatate care afecteaza din ce in ce mai multi oameni ai zilelor noastre. Prin definitie tensiunea arteriala reprezinta forta exercitata de fluxul sanguin la nivelul peretilor arteriali care determina circulatia sangelui si asigura perfuzia tesuturilor.

Exista doua valori ale tensiunii arteriale considerate normale, adica in sistola (in timpul contractiei inimii), a carei valoare maxima normala este 140 mmHg, si in diastola (in timpul relaxarii inimii) a carei valoare maxima normala este 90 mmHg.

Vorbim despre diagnosticul de hipertensiune arteriala (HTA) atunci cand pacientul prezinta la cel putin doua masuratori ale TA valori mai mari decat cele considerate normale (adica peste 140/90mmHG). Din pacate este o afectiune care scapa de multe ori nediagnosticata intrucat nu intotdeana valorile crescute ale tensiunii arteriale dau simptome pacientului pentru ca acesta sa se prezinte pentru controlul medical.

In alte situatii pacientii prezinta durerea de cap (cefaleea), tulburari de vedere (fosfene = stelute verzi), tulburari de auz (acufene = tiuituri in urechi), ameteli sau chiar varsaturi, mai ales in cazurile in care TA prezinta valori forte crescute (>200mmHG ).

De ce este imporant sa tratam cu serioziate aceasta afectiune ? Pentru ca in cazul acesta se produc serioase modificari la nivelul tunicii interne a vaselor de sange care in timp duc la afectiuni acute de o gravitate majora si anume infarctul de miocard, accidentul vascular, insuficienta renala si multe alte patologii vasculare.

Hipertensiunea arteriala, in functie de cauze, mai mult sau mai putin cunoscute se imparte in 2 forme majore, si anume, hipertensiunea arteriala esentiala si hipertensiunea arteriala secundara. Cea secundara, asa cum spune si numele, este secundara suferintei unui organ si poate fi de cauza renala, suprarenaliana. Cea esentiala nu are ca si cauza o problema de organ dar sunt incriminate predispozitia genetica, obezitatea, sedentarismul, aportul crescut de sare in alimentatie, stresul, fumatul, consumul de alcool.

In functie de valorile gasite la masuratoare se clasifica in mai multe grade de severitate, si anume: HTA gr 1 (usoara), TA sistolica intre 140-160 mm Hg si TA distolica intre 90-100 mmHg. HTA gr 2(moderata), TA sistolica intre 160-180 mm HG si TA distolica 100-110mmHg HTA grd 3(severa), TA sistolica >180mm HG si TA distolica >110mmHG.

Pentru tratament se impun initial masuri de corectare ale stilului de viata (scadere in greutate, miscare zilnica, reducerea aportului de sare, renuntarea la fumat, evitarea abuzului de alcool), urmand a se completa cu medicatie daca masurile mentionate nu readuc suficient valorile tensionale in limite normale.

Clasele de medicamente folosite sunt urmatoarele: Inhibitorii enzimei de conversie: captopril, enalapril, perindopril, ramipril etc. Au, de asemenea, actiune complexa, vasodilatatorie si de protectie cardiaca si renala. Diureticele: indapamid, furosemid, nefrix, etc. Acestea elimina excesul de sare si apa din organism. Blocante de calciu: nifedipina, amlodipina, etc. Acestea au actiune vasodilatatoare. Beta blocantele: metoprolol, bisoprolol, nebivolol, etc. Acestea au actiune complexa, atat de protectie a inimii, cat si de blocare a actiunii si secretiei unor substante care determina cresterea TA. Sartanii: valsartan, telmisartan, candesartan, etc. Au aceleasi efecte ca si inhibitorii enzimei de conversie, dar actioneaza printr-un alt mecanism. Medicamente cu actiune centrala: clonidina, rilmenidina. Sunt in general medicamente de rezerva, folosite in asociere cu celelalte in formele rezistente la tratament de HTA.

Recomandam tratarea cu seriozitate a acestei afectiuni, care reprezinta principalul factor de risc cardio-vascular si prima cauza de morbiditate si mortalitate. Adresati-va pentru consult medical medicului internist sau cardiolog intrucat diagnosticul si tratamentul initiat la momentul oportun va cresc calitatea si speranta de viata.  

Va dorim multa sanatate!  

Dr.Puiu Manuela Medic specialist medicina interna Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati sectiunea Cardiologie din cadrul Hipocrat.

Recomandari

Desi manifestarea clinica predominanta a COVID-19 este pneumonia virala, COVID-19 poate provoca si tulburari cardiovasculare precum leziuni miocardice, aritmii, SCA si tromboembolism.

Inregistrarea EKG de lunga durata sau EKG ambulatorie sau Holter EKG denumit dupa numele inventatorului se efectueaza cu aparate cu citire automata care compara complexele QRS ventriculare ale pacientului cu complexe QRS prestabilite (sabloane), considerate normale...

Medicatia antitumorala poate produce o serie de efecte toxice precoce sau tardive asupra aparatului cardiovascular, efecte toxice care trebuie depistate cat mai din timp si tratate.

Medici Cardiologie HIPOCRAT