Deficientele interpretarii automate al EKG de lunga durata

Deficientele interpretarii automate al EKG de lunga durata

17-09-2021

Inregistrarea EKG de lunga durata sau EKG ambulatorie sau Holter EKG denumit dupa numele inventatorului se efectueaza cu aparate cu citire automata care compara complexele QRS ventriculare ale pacientului cu complexe QRS prestabilite (sabloane), considerate normale si care pot fi la randul lor modificate (eliminate), de catre personalul medical avizat daca sunt considerate artefacte sau paraziti si pot fi pastrate cele corespunzatoare . Altfel tot ce nu corespunde acelor sabloane aparatul le considera anormale. Analiza automata trebuie dublata de ochiul avizat al specialistului, de a verifica traseul EKG si a discerne intre complexele ventriculare normale si patologice, intre tipurile de aritmii, toate aceste cer timp suplimentar dar elimina diagnosticele eronate. Un artefact poate fi mai usor de detectat de ochiul avizat al specialitului decat de evaluarea computerizata automata.

Monitorizarea Holter este un instrument de evaluare a persoanelor cu simptomatologie cardiaca sau de verificare a suspiciunii medicului privind o patologie cardiaca, in absenta simptomelor specifice precum palpitatiile, ametelile, care pot fi cauzate atat de tulburari electrice ce controleaza contractilitatea muschiului cardiac cat si legate de stress, spontane sau din timpul somnului etc. Monitorizarea Holter se desfasoara in condiitiile activitatii zilnice normale ale pacientului. Pe toata perioada monitorizarii folosirea unui chestionar de catre pacient cu intervalul orar in care apar simptome ca dispnee, tahicardie, ritm neregulat, greata, durere in piept corelate cu locul aparitiei simptomelor (la locul de munca, la domiciliu, in timpul mersului, in timpul somnului etc), permite medicului compararea modificarilor subiectiva cu modificarile traseului EKG, ceea ce nu poate fi obtinut prin interpretarea automata.

Activitatea artriala nu poate fi recunoscuta de evaluarea automata a aparatului necesitand interventia specialistului pentru confirmarea ritmului de baza, daca acesta este sinusal sau este inlocuit de o aritmie care poate reprezenta ritmul de baza. Recunoasterea automata de catre aparat al TPSV nu este posibil avand o variatie redusa a distantei R-R. Aparatul poate evidentia si calcula extrasistolele supraventriculare, insa evaluarea automata poate scapa extrasistolele mai putin premature care au unde P diferite de cele sinusale. In aceasta situatie interpretarea vizuala de catre specialist poate identifica unda P ectopica. Extrasistolele ventriculare sunt cel mai usor de detectat prin interpretarea automata a holterului, singurele perturbari putandfi date de paraziti sau artefacte. Interpretarea automata nu poate diferentia extrasistola ventriculara de o aberatie intraventriculara.

In concluzie, interpretarea automata a aparatului trebuie, in mod obligatoriu, dublata de analiza vizuala manuala a traseelor EKG de catre medicul specialist cardiolog pentru a evita limitele inerente ale oricarui aparat, oricat de performant ar fi acesta.

  Dr. Tiberiu Clujeanu medic specialist cardiolog Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati sectiunea Cardiologie din cadrul Hipocrat.

Recomandari

Desi manifestarea clinica predominanta a COVID-19 este pneumonia virala, COVID-19 poate provoca si tulburari cardiovasculare precum leziuni miocardice, aritmii, SCA si tromboembolism.

Medicatia antitumorala poate produce o serie de efecte toxice precoce sau tardive asupra aparatului cardiovascular, efecte toxice care trebuie depistate cat mai din timp si tratate.

Angina pectorala se defineste ca o durere sau disconfort, localizat de cele mai multe ori retrosternal, datorat bolii ischemice cardiace, in momentul cand muschiul cardiac nu este aprovizionat cu cantitatea sange de care are nevoie, ca urmare a ingustarii sau blocarii uneia sau ale mai multor artere

Medici Cardiologie HIPOCRAT