Este o boala eruptiva infecto-contagioasa, specifica copilariei, mai frecventa la varsta de 7-8 ani, determinata de streptococcul beta hemolitic de grup A.
Generalitati:
- - scarlatina este raspandita pe tot globul, dar epidemia se intalneste in special in zonele temperate.
- - prezinta caracter sezonier: toamna-iarna si primavara (incidenta maxima in noiembrie, incidenta minima in aprilie).
- - are caracter epidemic odata la 5-6 ani, cu focare epidemice in colectivitatile de copii prescolari sau scolari.
- - grupa de varsta cea mai afectata este de 5-9 ani; boala este mai frecventa in mediul urban fata de cel rural.
Transmitere:
- - se face prin contact direct cu bolnavii, cat si cu purtatorii de streptoccoc beta hemolitic.
- - raspandirea se face pe cale aerogena cat si prin obiecte, maini murdare si produse contaminate cu streptoccoc beta hemolitic de grup A.
- - pacientul este contagios atat timp cat streptoccocul este prezent in nas, faringe, tegumente; dupa aplicarea tratamentului cu Penicilina contagiozitatea scade .
- - dupa vindecarea bolii se obtine o imunitate durabila la o noua imbolnavire de scarlatina dar nu si fata de alte infectii date de serotipuri diferite de streptoccoc beta hemolitic.
Patogenie: poarta de intrare este orofaringiana, exceptional extrafaringiana. Local streptoccocul se multiplica si detemina un process inflamator local = angina. Aceasta elibereaza o toxina ce difuzeaza pe cale sangvina in organism si determina sindromul toxic al scarlatinei ( febra, cefalee, greata, varsaturi, exantem).
Clinic:
- - incubatia dureaza in medie 3-6 zile (1-10 zile).
- - debutul este brusc, cu febra inalta ( 39-40 grd C), angina, varsaturi, cefalee, odinofagie, stare generala modificata, +/_ dureri abdominale.
- - exista o perioada preeruptiva, ce dureaza 24-36 ore, fiind caracteristica enantemului scarlatinos: eritem al amigdalelor, al pilierilor si partial al valului palatin.
- - angina poate imbraca diferite aspecte, de la angina eritematoasa, eritemato-pultacee pana la angina ulcero-necrotica (cazuri severe) provocand ulceratii si chiar perforatii la nivelul amigdalelor , stalpilor amigdalieni, valului palatin cu posibilitatea declansarii unei septicemii.
- - exista un ciclu lingual care dureaza in medie 8-9 zile. Initial limba este saburala, acoperita de un depozit albicios (in 1 si a 2 a zi) apoi se depapileaza de la varf spre baza realizand la cca 4-5 zile de la debut limba zmeurie ; urmeaza apoi un proces de reepitelizare in perioada de convalescenta, realizand limba lacuita .
- - faciesul este tipic - masca lui Filatov: paloare peri-buco-mentoniera, hiperemie intensa a buzelor - buze carminate si congestia pometilor obrajilor.
- - perioada de eruptie: incepe cu exantemul scarlatinos (debut la baza gatului, fata anterioara a toracelui apoi se generalizeaza rapid in 1-2 zile, fara a afecta fata). Eruptia este micropapuloasa, eritematoasa (rosu intens), dispare la digitopresiune si cu senzatie aspra la palpare. La nivelul plicilor de flexie a membrelor (frecvent la nivelul cotului) intalnim aspectul de linii echimotice, dispuse transversal, semn care persista de la 1-3 zile dupa disparitia eruptiei (util in diagnosticul retrospectiv al scarlatinei).
- - angina este frecvent insotita de adenopatii cervicale si submaxilare (ganlionii sunt mariti, sensibili la palpare si mobili).
- - in timpul bolii, febra se mentine ridicata, ea scade spre normal dupa introducerea tratamentului antibiotic (Penicilina.
- - perioada de descuamatie: se caracterizeaza prin descuamatie furfuracee la nivelul fetei si trunchiului si descuamatie lamelara sau in lambouri la nivelul palmelor si plantelor. Acest proces dureaza cca 2-3 saptamani si este mai vizibil in scarlatina netratata; el pune diagnosticul tardiv al bolii.
Diagnosticul pozitiv: se pune pe date epidemiologice, clinice si de laborator.
Laborator:
- - leucocitoza cu neutrofilie, usoara eozinofilie, VSH crescut, SU (uneori cu albuminurie, +/_ hematii)
- - izolarea streptococcului prin culturi (exsudat faringian, exsudat nazal)
- - diagnostic serologic: detecteaza anticorpii ASLO (titrul ASLO crescut in convalescenta; mentinerea valorii crescute arata evolutia spre sindrom poststreptoccocic sau complicatii tardive).
Complicatiile pot fi :
- - toxice (precoce) : artrita , nefrita, miocardita, hepatita, complicatii nervoase.
- - septice de vecinatate: adenita si periadenita cervicala si submaxilara, adenoflegmoane, limfadenite, dacriocistite, otita medie, mastoidita, meningita, abces cerebral.
- - septice la distanta si sistemice emboli microbiene, artrite septice, glomerulonefrite bronhopneumonie, empiem, peritonita, meningita)
- - alergice (tardive): apar intre a 15-25 a zi de boala (RAA, glomerulonefrita acuta).
Tratament:
- - izolare si internare in spital 7 zile.
- - regim alimentar: hidro-lacto-zaharat si bogat in fructe.
- - tratament etiologic: antibioticul de electie este Penicilina.
- - tratament simptomatic: administrare de antipiretice, dezinfectia nazo-faringiana, gargara repetata.
- - tratament de sustinere: vitaminoterapie ( B,C).
Prevenire:
- - ancheta epidemiologica pentru depistarea sursei de infectie.
- - cazurile depistate se declara si se interneaza 7 zile, apoi izolare la domiciliu inca o saptamana.
- - dupa externare bolnavii vor fi monitorizati prin examen clinic lunar; SU saptamanal (in prima luna); VSH, ASLO, Fibrinogen la 1-2 luni.
- - purtatorii de streptoccoc sunt tratati cu Penicilina/Macrolid timp de 7 zile iar purtatorii reumatici 10 zile (doza dubla).
Dr. Peptea Adriana
Medic Specialist Medicina de Familie