Anemia

Anemia

07-06-2022

Ce este anemia?

Anemia reprezinta scaderea valorilor hemoglobinei sub limita normala (Hb<11,5 g/dl), adica un numar mai scazut de globule rosii.

Globulele rosii sunt raspunzatoare de transportul oxigenului la tesuturi si o regasim indicata In cadrul rezultatului de hemoleucograma completa pe buletinul de analize uzuale.

Simptomele anemiei

Simptomele anemiei sunt generale si nespecifice si, de aceea, de multe ori, sunt trecute cu vederea (oboseala, amorteala, cresterea frecventei cardiace, cresterea frecventei respiratorii, caderea parului, caderea unghiilor, dificultate la inghitire, tulburari de atentie, concentrare si memorare). Atunci cand ne confruntam cu aceasta problema trebuie sa identificam cauza.

Tipuri de anemie

Anemiile pot fi de mai multe feluri:
  • Prin pierdere de sange (anemia posthemoragica),
  • Prin sinteza scazuta la nivel medular (fie din cauza deficientei de precursori, fie prin deficit de sinteza),
  • Prin distructie periferica (anemie hemolitica).

De departe cea mai frecventa cauza de anemie este cea post hemoragica. Hemoragia poate fi de cauza ginecologica (menstruatie abundenta, fibroame, cancere genitale), de cauza gastroenterologica (polipi intenstinali, cancer de colon, hemoroizi) si mai rar de alte cauze hemoragice (respiratori, cutanata, post – traumatica).


Anemia prin deficit de fier este o alta cauza frecventa. Se datoreaza aportului insuficient de alimente ce contin fier si/sau simultan cu pierderi de sange.

Anemia poate fi si prin deficit de vitamina B12 – vegetarieni, pacienti cu probleme gastrice de absortie.

Anemia aplastica este o anemie de cauza medulara. Acest tip de anemie necesita puctie – biopsie medulara pentru diagnostic.

Recomandari

Cand va confruntati cu astfel de probleme, oricare ar fi cauza anemiei, mergeti la medic pentru clarificare, diagnostic si urmarea unui tratament corespunzator.


Dr. Dima Manuela - Medic specialist medicina interna

Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati sectiunea Medicina Interna din cadrul Hipocrat.

Recomandari

Vertijul reprezinta senzatia de miscare de rotatie a obiectelor din jur sau a peroanei in jurul obiectelor (mai sunt descrise si alte senzatii, cum ar fi “imi fuge pamantul de sub picioare sau “ma simt tras intr-o parte”) si este cel mai adesea rezultatul unei afectiuni a urechii interne.

Suntem datori sa avem grija de trupul nostru pentru ca el este &#34;templul sufletului&#34;. Ne nastem in acest corp, crestem, devenim adulti, inaintam in varsta, iar el poate sa ne fie cel mai bun prieten sau &#34;temnita&#34; noastra.

Dislipidemia este mai putin o boala a prezentului, cat mai ales un factor in inducerea bolilor de mai tarziu, in special a celor cardio-vasculare (factor de risc).

Medici Medicina Interna HIPOCRAT