Terapia durerii - Dr.Todica Roxana medic specialist reumatolog

Terapia durerii - Dr.Todica Roxana medic specialist reumatolog

28-08-2021

Durerea este un fenomen subiectiv, complex, cu consecinte diverse, ce se regasesc la nivel functional, structural si psiho-comportamental. Spre deosebire de durerea acuta, care are functia de semnalizare a unei leziuni tisulare, durerea cronica genereaza un sindrom complex de tulburari fizice si psihice.

Scopul tratamentului durerii este imbunatatirea fuctionarii, permitand individului sa lucreze si sa participe la activitatile zilnice. Terapia Durerii este rezultatul unei munci in echipa cu medicul de familie, neurologul, medicul de medicina interna, neurochirurgul, reumatologul, medicul ortoped, psihologul si, nu in ultimul rand, medicul de recuperare medicala si kinetofizioterapeutul.

Terapia Durerii este o specialitate complementara intr-o echipa medicala complexa si trebuie sa trateze pacientul cu compasiune si cu intelegerea intregului istoric patologic. Abordarea sistematica a cauzelor posibile si eliminarea lor prin procedee diagnostice poate duce la aflarea cauzei, de multe ori nebanuite, si la un tratament absolut de succes pentru pacient.

60-70% din pacientii clinicii Hipocrat prezinta dureri axiale de tip hernii cervicale, toracale, lombare, dureri sacroiliace de cauza inflamatorie, sindrom de articulatii mici fatetare sau sindrom discogen. Restul reprezinta pacienti cu durere neuropata tip Complex Regional - Distrofie simpatica reflexa, neuralgie postherpetica, durere fantoma postamputare, fasciita plantara, durere pelvina si abdominala cronica, prostatita cronica, cistita , postchirurgicala, postiradiere, neoplazica, durerea din pancreatita cronica, angina pectorala.

O categorie aparte sunt pacientii neurologici cu cefalee cervicogena, durere orofaciala tip nevralgie de trigemen, pentru care terapia durerii ofera solutii cu rezultate uimitoare.

Durerea poate fi controlata prin utilizarea unor scheme terapeutice in trei etape comform OMS: - Treapta I de tratament : paracetamol + antiinflamator nonsteroidian + adjuvante; - Treapta II de tratament : paracetamol + antiinflamator nonsteroidian + derivatii de morfina (tramadol/DHC) + adjuvante, - Treapta III de tratament : paracetamol + antiinflamator nonsteroidian + derivatii de morfina (tramadol/DHC) + morfina + adjuvante

Tratamentul durerii acute

Durerea acuta este durerea ce apare in momentul traumatismului, interventiei chirurgicale sau debutul unei boli acute, fiind semnalul unei agresiuni acute - un semnal de alarma pentru individ. In cazul durerii acute, tratamentul este de domeniul specialistilor Anestezie & Terapie intensiva - in cazul unui traumatism sau interventii chirurgicale - sau a celorlalti specialisti ce trateaza o boala acuta.

Tratamentul durerii acute: antialgice + antiinflamatoare +/- infiltratii intra/periarticulare cu solutii cortizonice si vascoelastice + derivati de morfina.

Tratamentul durerii cronice

Durerea cronica, cea care dureaza mai mult de 3 luni, pune probleme mult mai complexe si este mai dificil de tratat, fiind necesara cooperarea mai multor specialisti- reumatologi, neurologi, psihologi, psihiatri, neuro-chirurgi, internisti.

SDR dureroase cronice frecvente in clinica noastra sunt datorate :

 • - Afectiuni reumatologice (lomblagii,sciatalgii,radiculopatii, artrite/periartrite, sdr miofasciale sau afectiuni musculare inflamatoare, artroze decompensate, epicondilite, tendinite,bursite, guta)
 • - Afectiuni neurologice( migrene, nevralgia de trigemen, nevralgia cervicobrahiala, fibromialgia, polineuropatii, radiculopatii, zona zoster)
 • - Stenoze de canal lombar, Hernii de disc cervicodorsolombar
 • - Durerii temporomandibulare
 • - Durerea cronica datorata evolutiei unor afectiuni neoplazice.

  Mijloacele terapeutice utilizate:

  • - Infiltratii cu sau fara ghidaj ecografic intra/periarticulare, paravertebralesau in burse cu solutii cortizonice sau vascoelastice;
  • - Medicatie antialgica si antiinflamatorie nonsteroidiana si steroidiana sub supraveghiere medicala;
  • - Electroterapie;
  • - Kinetoterapie;
  • - Hidrokinetoterapie;
  • - Masaj.

  Dr.ROXANA TODICA-MEDIC SPECIALIST REUMATOLOGIE Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat