Investigatiile DEXA - măsurarea densitatii minerale osoase

Investigatiile DEXA - măsurarea densitatii minerale osoase

07-12-2021


Ce este o investigație DEXA?


O investigație DEXA este un test imagistic utilizat la recomandarea medicului specialist pentru a măsura densitatea minerală osoasă. În acest tip de scanare a densității osoase, două fascicule de raze X sunt îndreptate către oase. Cantitatea de radiație absorbită indică cât de concentrate sunt mineralele în interiorul segmentului de os testat.

Pentru a obține cele mai precise rezultate, radiologii realizează investigațiile DEXA pe părțile din sistemul osos cele mai susceptibile la rupturi de osteoporoză - în primul rând șoldul și coloana vertebrală. 

Scanările DEXA sunt recomandate femeilor peste 45 de ani, bărbaților peste 50 de ani și oricărei persoane cu factori de risc pentru osteoporoză.

Pentru a asigura claritatea imaginilor din timpul scanării, va trebui să rămâneți nemișcat în timpul scanării DEXA. De asemenea, vi se poate cere să vă țineți respirația pentru câteva secunde. 

Scanarea în sine este nedureroasă și întregul proces durează de obicei între 10 și 30 de minute.

Dacă în cazul unei radiografii sau a unei examinări computer tomograf definiția acestui tip de afecțiune este demineralizare difuză, măsurând cu precizie densitatea osoasă, o scanare DEXA poate aprecia în procente dacă aveți osteoporoză, dacă este posibil să dezvoltați osteoporoză precum și alte informații pe baza cărora medicul dumnevoastră va stabili un diagnostic, precum și eventualul tratament necesar.


Sfaturi pentru protejarea sănătății osoase


Deși unii oameni au un risc mai mare de osteoporoză decât alții, oricine se poate proteja urmând aceste sfaturi pentru sănătatea oaselor:

  • Practicați sportul sau mișcarea în mod regulat;

  • Alimentația este indicat să conțină alimente cu mult calciu;

  • Întrebați medicul despre suplimentele de calciu și vitamina D;

  • Renunțați la fumat și limitați consumul de alcool.


Dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat o investigație DEXA, sunați acum pentru a programa examinarea.

Recomandari

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), este o tehnică de imagistică medicală utilizată în radiologie pentru a vizualiza structuri interne detaliate folosind radiații magnetice. RMN oferă imagini tridimensionale în timp real ale organelor corpului cu un bun contrast al țesuturilor moi, făcând pos

Mamografia este o modalitate de imagistică care utilizează raze X cu energie redusă, special calibrate pentru imagistica țesutului mamar.

O ecografie mamară este o tehnică imagistică utilizată, în mod obișnuit, pentru depistarea tumorilor și a altor anomalii ale sânilor. Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini detaliate ale țesutului sânilor.

Medici Radiologie si imagistica HIPOCRAT